Taloussanomat uutisoi verkkopalvelussaan närkästyneenä 4.11., kuinka juristit olivat Yhdysvalloissa pilanneet Starbucksilta hyvän markkinointikampanjan: viranomaiset olivat ilmoittaneet, että ilmaisten vaalikahvien tarjoaminen saattaisi olla vaalilakien ja syrjinnän kiellon vastaista.
Mutta onko todella niin, että ilmaista kahvia tarjoamalla ei voisi vaikuttaa vaalien tulokseen? Oletetaan, että olet laajan myymäläketjun omistaja ja katsot, että tietyn puolueen menestys kunnallisvaaleissa tietyssä kaupungissa on taloudellisten etujesi mukaista (esimerkiksi kaavoitussyistä). On yleistä tietoa, mikä puolue on vahva milläkin äänestysalueella. Mitä korkeammaksi äänestysprosentti nousee sinun puolueesi vahvoilla alueilla, sitä paremmin puolueesi menestyy. Kohdistamalla äänestysintoa nostavia toimenpiteitä tiettyihin nimenomaisiin kaupunginosiin, vaikka sitten erilaisten ilmaisten lahjojen muodossa, voit siis vaikuttaa vaalien tulokseen. Vastaava pätee ehkä vielä selkeämmin vaaleissa, joissa on vain yksi vaalipiiri: ero maaseudun ja kaupunkien poliittisissa preferensseissä on selvä.
Toimenpiteitä ei olisi välttämätöntä edes kohdentaa alueellisesti. Samaan tulokseen voisi päästä myös tarjotun tuotteen valinnan muodossa: jos tarjoan lihapiirakoita, nälkäiset demariduunarit jonottavat äänestyspisteisteisin; jos tarjoan ituja ja luomuruisleipää, vihreät rientävät paikalle. Varmasti myös esimerkiksi mainoskampanjan tyylillä voisi vaikuttaa siihen, mihin ihmisryhmään se parhaiten vetoaa, ilman että nimenomaisesti otetaan kantaa siihen, ketä tulisi äänestää.
Suomen rikoslain mukaan vaalilahjontaa on vain se, että lupaa palkkion tietyllä tavalla äänestämisestä tai äänestämättä jättämisestä. Kun rikoslakia ei yleensä pidä soveltaa laajentavasti, voi hyvin olla, että kuvaamani käyttäytyminen ei ainakaan tuon säännöksen nojalla olisi rangaistavaa. Minusta sen pitäisi olla. Historian ensimmäinen Liberalistin päiväkäsky onkin varsin epäliberaali: MAKSUTTOMAT KAHVITARJOILUT VAALIPÄIVÄNÄ ON VIIPYMÄTTÄ KRIMINALISOITAVA.
tiistai 4. marraskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti